Welkom op onze praktijkwebsite
Onder praktijknieuws ziet u ons zomerrooster 2024 en informatie over de invulling chronische zorg i.v.m. vertrek Joke ter Maat gedurende de zomer.

Spiraaltje plaatsen

Spiraaltje plaatsen

U kunt bij ons in de praktijk een spiraaltje laten plaatsen. Als u na overleg met de huisarts kiest voor een spiraaltje, maakt u eerst een afspraak om deze te laten plaatsen. De huisarts maakt dan een recept, waarna u het spiraaltje kunt ophalen bij de apotheek.

Voorbereiden

Belangrijk van tevoren:
  • Maak – als het kan – een afspraak als u ongesteld bent. In deze periode staat de baarmoedermond meer open en gaat het inbrengen makkelijker.
  • Als u klachten heeft die lijken op een geslachtsziekte (soa) of u heeft onveilige seks gehad, dan moet u eerst een soa-test laten doen.
  • Na een bevalling moet u minimaal 8 weken wachten voor u een spiraaltje laat plaatsen.

Plaatsen

Het plaatsen van het spiraaltje begint met dat de arts uw vagina opent met een eendenbek (een langwerpig apparaatje). Dit doet meestal geen pijn. Hoe meer u ontspant, hoe minder u ervan voelt.
De arts brengt het spiraaltje via de vagina in uw baarmoeder. Het spiraaltje heeft twee draadjes, die nodig zijn om het ooit weer te verwijderen. De draadjes worden afgeknipt tot ongeveer 3 cm vanaf de baarmoedermond. U kunt de draadjes met uw vinger blijven voelen.
Een spiraaltje laten plaatsen duurt meestal niet meer dan 20 minuten. Er zijn bijna nooit problemen. Soms ontstaat er een infectie. Dit is goed te behandelen.

Controle na 6 weken

We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.

Verwijderen

Het spiraaltje mag 5, 6 of 10 jaar blijven zitten, dit verschilt per soort spiraal. Laten weghalen is makkelijk, en kan ook eerder. Let erop dat als u seks heeft in de week vóór u het spiraaltje laat verwijderen, u daar alsnog zwanger van kunt worden. Als u niet zwanger wil worden, kunt u dus beter geen seks hebben een week van tevoren. Als u het spiraaltje meteen laat vervangen door een nieuw spiraaltje, dan geldt dit niet. Na het verwijderen van het spiraaltje bent u meteen weer vruchtbaar.

Neem contact op in deze situaties

Neem contact met ons op in de volgende situaties:
  • Als u denkt dat u zwanger bent.
  • Als u steeds koorts of pijn in uw onderbuik heeft.
  • Als uw vaginale afscheiding (vocht uit de vagina) er anders uitziet dan eerst.
  • Bij pijn tijdens het vrijen.
  • Als u het plastic deel van het spiraaltje kunt voelen of het lijkt alsof het spiraaltje uit uw baarmoeder komt.
  • Als u veel of lange tijd bloed verliest.
  • Als u nog vragen heeft.